De meiden van de Kolenkit

In de Kolenkitbuurt, in het Buurtbeheerkantoor, organiseert IJdockzz een meidengroep. Touiba en Firdaouss vertellen over hun groep en over de buurt.

IMG_6425
Firdaouss
IMG_6414
Touiba

– interviews Robin Polak, tekst Rumeysa en Sarah Deveci, Ilknur Ozcan, foto’s Heyun Qian –

Touiba el Ghouche, 13 jaar

Touiba woont in Slotermeer. ‘Ik doe mee sinds vorig jaar aan de meidenclub in de Kolenkitbuurt. We beslissen om de beurt wat we gaan doen. Ik vind het leuk om met de meiden dingen te gaan doen.’

‘Minder goed ging het vorig jaar: als we iets wilden maken of iets koken dat lukte niet altijd. Soms was er niet genoeg geld.

‘Mijn ouders vinden het heel leuk dat ik  hier aan mee doe en dat ik niet de hele dag thuis zit. Ik ben hier vaker dan in Slotenmeer want daar doen ze niet zulke activiteiten.

‘Ik vind deze buurt tot nu toe veilig. Ik ben nu met meer mensen in aanraking gekomen en ik weet nu wie iedereen is. Ik vind het heel erg leuk wat jullie doen en wil heel graag blijven.’

Firdaouss Abouyahya, 14 jaar

Firdarouss is geboren in deze buurt.  Ze doet al langer mee aan allerlei activiteiten van IJdockzz en  heeft kennis gemaakt met jongerenwerkers Adil, Mourad en Jerry.  Firdaousss vindt deze plek, het Buurtbeheerkantoor, beter dan de vorige: the Shelf.  ‘Hier heb je veel ruimte,  de keuken is beter en je kunt meer doen.

‘De afgelopen jaren hebben ze de buurt mooier gemaakt, de speeltuin bijvoorbeeld. En ook de activiteiten zijn altijd leuk omdat je met je vriendinnen bent, onder elkaar. Van mij hoeven mijn ouders niet hier te komen, die zie ik thuis al.’

Mix in de buurt

Je ziet hier Marokkanen en Turken niet veel Nederlanders dat vindt ze wel jammer. ‘Maar er komen nieuwe mensen wonen want ze maken nieuwe gebouwen. Ik wil in de buurt liever een mix van alle culturen.’

‘Er is hier meer politie en ze zijn strenger geworden. Soms doen pubers domme dingen. Marokkanen  moeten Marokkanen aanspreken want als de  Nederlanders hun aanspreken kunnen ze niet  luisteren.’

Sportles geven?

Ze heeft zelf de zwarte band met Taekwondo. Nu doet ze de sportklas met verschillende sporten. Robin vraagt of ze zelf les zou willen geven. ‘Dat zou raar zijn,’ vindt Firdaouss, ‘Bij kinderen kan het wel, maar mijn eigen vriendinnen zouden gaan lachen als ik voor de klas stond. Niet uitlachen hoor. Toelachen.’

 

Geef een reactie

Naam *
E-mail *
Website