De ziel van een dorp in de stad

City Picknick 30okt2013 muziek 2, foto Sara Zieter

– interviews Amina Seddik, foto’s Meryem Amezian, Sara Zieter –

Ontmoetingen tussen actieve bewoners uit heel Europa tijdens de City Picknick. Drie bijzonder actieve buurtbewoners organiseerden een City Picknick tijdens de internationale conferentie Borders to Cross. Doel was een kruisbestuiving tussen bewonersinitiatieven uit heel Europa op gang te brengen. Of dat tot vruchtbare samenwerking heeft geleid kan alleen de tijd leren. Het gonsde in elk geval die avond in MidWest! Jongerenpersbureau Gibraltar doet verslag.

Fenneke van der Deijl (Spaarndammerburen) organiseerde met Anita Groenink (Geef om de Jan Eef) en Arnoud Hekkens (Tuin van Jan) in MidWest deze City Picknick. Dat was op verzoek van het stadsdeel. Fenneke van der Deijl: ‘Natuurlijk kon stadsdeel West het ook zelf organiseren maar vond dat een evenement dat draait om bewonersinitiatieven ook moet worden georganiseerd door actieve bewoners. Zij kennen de buurt, de bewoners en de initiatieven goed. Het organiseren was extra leuk en interessant omdat we helemaal vrij waren in de uitvoering we mochten zelf beslissen hoe we het aankleedden en wat er wanneer ging gebeuren.’

City Picknick 30okt2013 interview FennekevanderDeijl door Amina Seddik, foto Meryem Ameziar

Vreugdevuren, muziek en stamppot

 De aankleding, de muziek, de gasten, het is allemaal even goed verzorgd en doordacht. Bij aankomst branden vreugdevuren en speelt vrolijke muziek. De lokele initiatieven zijn te herkennen aan heldere uitleg en foto’s, zodat de internationale gasten meteen kunnen zien waarover het gaat. De gesprekken komen dan ook gemakkelijk op gang. De speeches van wethouders en initiatiefnemers zijn hartelijk en kort. Ambtenaren serveren de drank en de hapjes. Bij elk gerecht kunnen de gasten van tafel en gesprekspartners wisselen. Uiteraard worden er lokale gerechten geserveerd: drie soorten stamppot. En is er Bolobier, gebrouwen in West.

Urban Village

Fenneke van der Deijl: ‘SpaarndammerBuren streeft naar een goede samenwerking tussen buurtbewoners, gemeente, ondernemers en welzijnsorganisaties. We willen graag veel mensen betrekken bij de buurt en bij onze activiteiten. Om dat voor elkaar te krijgen vragen we mensen naar hun interesses en verbinden hen dan aan een bepaalde activiteit als vrijwilliger. Ook kijken we hoeveel verantwoordelijkheid iemand op zich wil nemen. We hopen dat in de toekomst de bewoners elkaar dusdanig steunen, dat de armere bewoners steun vinden bij de rijkere buurtbewoners, niet alleen op financieel vlak maar veel breder. Een soort van ‘urban village’ waarin de bewoners van alles delen en op een sociale manier met elkaar samenleven.’

Samen vieren

Het gaat de SpaarndammerBuren niet alleen om zorg, maar ook om samen vieren. ‘Zo organiseren we op 14 december het SpaarndammerBuren WinterFest. Een buurtfeest voor en dóór de buurt,’ zegt Fenneke van der Deijl. ‘We willen graag laten zien wat de Spaarndammerbuurt allemaal te bieden heeft op het gebied van kunst & cultuur. Het Fest wordt een mix van optredens en exposities.’

City Picknick 30okt2013 Hetty Welschen geinterviewd door Amina Seddik, foto Sara Zieter

Wethouder over bewonersinitiatieven

Hetty Welschen (Groen Links) is een van de vier wethouders die werkzaam zijn in Amsterdam West. ‘Ik vind het belangrijk dat mensen zelf initiatieven tonen en dat ik als stadsdeelwethouder er voor zorg dat het geld, dat beschikbaar is, op de juiste plekken terechtkomt,’ zegt zij. Hetty Welschen is zelf ook bewoner, ze woont al 34 jaar in West. Welschenwil graag samen met bewoners, instellingen, ondernemers, fractie, collega-wethouders en de ambtelijke organisatie werken aan een sociale samenleving waarin iedereen op haar of zijn eigen manier kan deelnemen.

Stadsdeel, buurt en kinderboerderij

Het is niet altijd mogelijk is voor de gemeente om alles te doen en te signaleren, daar is ook de steun van de buurtbewoners bij nodig. Als de gemeente en de buurbewoners de handen ineen slaan dan kan er zoveel meer bereikt worden in de buurt,’ vindt Welschen. ‘Het is belangrijk dat gemeente en buurt elkaar steunen. Dit zien we ook terug bij de kinderboerderij op het Wachterliedplantsoen. Deze zou verdwijnen, maar toen hebben buurtbewoners een plan gemaakt waarin stond dat zij zelf, vrijwillig, heel veel zouden gaan doen op de kinderboerderij. Het stadsdeel is akkoord gegaan en heeft steun toegezegd. De kinderboerderij is nog steeds open.’

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “De ziel van een dorp in de stad

  1. Hasan Yar 26/05/2014 at 17:22

    Ik vind het een belangwekkend artikel over een zeer interessante buurt ontwikkeling.
    Het titel van artikel is ook gepast: bewonersinitiatieven met maatschappelijke doeleinden in Amsterdam-west lijken inderdaad op de solidariteit en gemeenschapszin van een dorpsgemeenschap.

Geef een reactie

Naam *
E-mail *
Website