Mohammed Hami: ‘Nederland was een aardig en vrij land’

pag 2 Steunmannen West met coordinator Ibraham Citil, staand, tweede van rechts– interview Mohammed A., foto’s Mohamed Arbib en Nies Medema- Mohammed Hami woont op de Hoofdweg in Bos en Lommer. In de afgelopen vier jaar was hij vaak in de Gibraltarbuurt aanwezig als vrijwilliger. Zijn groep Steunmannen West is er om mensen te helpen met hun zorgen, en de problemen die er leven in de buurt.Hij vindt het jammer dat opeens de buurthuizen moesten sluiten. Hij ziet dat veel mensen boven vijftig jaar actief waren in buurthuizen. Die hebben nu geen plek meer. De buurthuizen waren gesloten wegens de economische crises in Nederland. Hij vind wel dat er iets aan gedaan kan worden zoals goedkopere gebouwen, want als buurthuis hoeft het niet zo mooi te zijn.

Mohammed Hami werkte in de jaren ’80 in de kwekerij (planten) in Aalsmeer.  En hij werkte ruim 15 jaar in een metaalfabriek. Voordat hij naar Nederland kwam had hij zijn eigen boerderij in Jabha (Marokko).

Mohammed is vader van zes kinderen, die allemaal in Nederland geboren zijn. Vijf van zijn kinderen zijn klaar met hun studie en ze werken maar één studeert nog. Hij is er trots op om te zeggen dat de ene een eigen rijschool heeft en de andere werkt in een bank , deze zoon heeft Economie gestudeerd. Hij beschrijft zijn kinderen als meer Nederlands dan Marokkaans. Maar hij heeft geen problemen met de communicatie met zijn kinderen.

‘Nederland was een aardig en vrij land, maar nu is het anders geworden,’ vindt Mohammed Hami. Over terugkeer naar Marokko heeft hij wel met zijn vrouw gesproken. Zijn kinderen zijn hier allemaal geboren en zijn vrouw wil niet terug. Haar hart is bij haar kinderen. Daarom is het moeilijk om terug te gaan, zegt Mohammed.

Er zijn veel jongeren in de Gibraltarbuurt die op school zitten maar ook andere die vroeg van school af zijn gegaan. Mohammed vindt het jammer als jongeren gaan studeren en daarna afgestudeerd zijn, maar geen baan vinden.

Maar toch adviseert Mohammed Hami dat jongeren in de buurt goed moeten te studeren en een goede opleiding moeten volgen voor een betere toekomst. Alles beter dan rondhangen op straat.