Martin Stam: ‘Samen sta je veel sterker.’

pag 3 Martin Stam in gesprek met Mohamed Arbib

– interview Mohamed Arbib, foto’s Nies Medema – Martin Stam is geboren in Wognum in West-Friesland. Hij werkt al 33 jaar voor de Rabobank. Hij begon in Wognum als medewerker en is nu markt directeur West. Martin Stam is begonnen als bankmedewerker toen hij 19 jaar was.

Martin Stam volgde een aantal opleidingen, waaronder een avondstudie Bedrijfskunde aan de universiteit in Rotterdam. Hij studeerde af toen hij 38 jaar was.

Bij de Rabobank in Amsterdam west zijn er meer dan 40 mensen in dienst. Het doel van de Rabobank is om de klanten goed te bedienen. Rabobank is een coƶperatie, het is een bank niet voor maar van de klanten.

De Rabobank nodigt ook ondernemers en particuliere klanten uit op kantoor, voor een lunch of diner. Martin gaat dan om de tafel zitten met zo’n 10 klanten, dan gaan ze samen bespreken wat de bank goed doet en wat ze beter zouden kunnen doen. ‘Samen sta je veel sterker’, zegt hij.

Martin Stam houdt van zijn werk omdat hij elke dag weer nieuwe mensen ontmoet. Hij gaf bijvoorbeeld ook op het Marcanti College een presentatie en een soort rollenspel. Dan krijgen de leerlingen uitleg over de opleiding (Bedrijfskunde).

Hoe word je manager bij een bank?

rabo1Als bankmedewerker heb je wel een aantal eisen waaraan je moet voldoen. Om bij een bank te werken heb je minimaal een HBO diploma nodig. En je moet ook een universitaire opleiding (bijvoorbeeld Bedrijfskunde) afgerond hebben. Je moet ook een psychologische test afleggen.

 

Informatie: www.martinstam.nl en www.rabobank.amsterdam.nl