‘Ik kwam naar Nederland met ambitie’

Mehmet

– interview Mohamed Arbib en Karim, foto Mohamed A. – Het was in de zomer van 1973. Toen was hij nog jong. Mehmet Cevik, inmiddels 65, kwam van Turkije naar Nederland met ambitie voor een beter leven. ‘Omdat mijn  familieleden al naar Nederland waren gekomen ben ik ook geïnteresseerd om naar hier te komen en meer geld te verdienen.’

Al snel begon hij met werken bij de Maggifabriek, in de buurt van de Haarlemmerweg. Daar heeft hij 25 jaar gewerkt. Omdat hij zijn baan bij de Maggi kwijtraakte, moest hij 3 jaar lang hier en daar onder en moeilijke omstandigheid werken.

Na tien jaar heeft Mehmet de Nederlandse nationaliteit aangevraagde en is genaturaliseerd tot Nederlander. Toen ging hij werken bij de Fordfabriek. Daarna mocht hij zijn vrouw en kinderen naar Nederland halen.

Mohamed Cevik doet vrijwilligerswerk in de buurt, bij de kinderboerderij, het bejaardenhuis, de Voedselbank… als hij over straat loopt wordt bij voortdurend aangesproken.

Hij doet dit vrijwilligerswerk nu al 16 jaar. Hij vindt het leuk om te doen en houdt van gezelschap. Hij houd niet van saai thuis zitten en vindt het belangrijk om met mensen  in contact te blijven en te netwerken.